Stucwerk

Stucwerk is dé manier om uw ruwe wand of plafond een prachtige, gladde afwerklaag te geven. Met stucwerk zijn ook uiteenlopende vormen te maken, zoals togen en koepels. Maar in de eerste plaats is vakkundig aangebracht stuc de `finishing touch´ van elke verbouwing. Een goede stuclaag is niet alleen mooi maar ook erg praktisch. Het is vochtwerend, brandvertragend en geeft een extra stuk isolatie aan uw woning. Maar het belangrijkste is dat glad stucwerk uw dagelijkse woongenot bevordert en uw woning sterk in waarde doet stijgen.

Voordeel voor particulieren
Tot in ieder geval 1 januari 2011 kunnen huiseigenaren van huizen die ouder zijn dan 15 jaar profiteren van een beduidend lager BTW tarief dan de gebruikelijke regeling, 6% in plaats van 19%.

Dit betekent dat huiseigenaren, maar ook bewoners van huurwoningen, studentenflats, bejaardentehuizen en verpleeg- en zorginstellingen profiteren van deze verlaging van 13% op de kostprijs van het stucwerk.

RAAPWERK
Raapwerk staat voor het vlak en strak maken van ruwe (gemetselde) wanden en plafonds met behulp van een betrekkelijk dikke laag gipsmortel. Een raapwerklaag is tussen 7 millimeter en 5 centimeter dik. Bij dunnere lagen wordt gesproken van pleisterwerk.

Met raapwerk is het mogelijk om scheve muren of plafonds weer recht te maken door bepaalde delen dikker of juist dunner te “rapen”. Raapwerk kan ook worden toegepast op rondingen zoals bij openhaarden en trapwrongen. Daarnaast kunnen in raapwerk togen en andere ronde profielen worden verwerkt.

Raapwerk levert een gladde ondergrond voor vrijwel alles: sierpleister (spachtelpoets ), verf, sauzen, behangen, etc. De mate van gladheid is naar keuze. Ook een zeer gladde afwerking is mogelijk. Een belangrijke eigenschap van gips is dat het vochtregulerend werkt: het is in staat om vocht op te nemen en het opgenomen vocht weer af te staan.

Raapwerk is mede vanwege zijn dikte ideaal voor de afwerking van vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Daarnaast werkt gips brandvertragend. Doordat raapwerk naadloos wordt aangebracht, zijn er ook geen kieren waar vuur doorheen kan komen.

PLEISTERWERK
Een eenlagige bewerking met gips voor binnen met een dikte van ca.2 tot 20 mm over bijvoorbeeld metselwerk of oude stuclagen. De wanden en plafonds worden glad gemaakt en als afwerking wordt meestal sauswerk gekozen. Glad pleisterwerk is “de afwerking” van deze tijd. Glad pleisterwerk geeft wanden en plafonds allure. Deze afwerking is zeer arbeidsintensief aangezien de pleisterlaag “handmatig” op de huidige ondergrond moet worden aangebracht. Belangrijk, een “behangklare” ondergrond is niet geschikt om direct over te sausen! Na het pleisteren wordt de ondergrond onder lamplicht nog eens gecontroleerd op eventuele spaanslagen en oneffenheden waarna het sausen kan gaan plaats vinden. Glad pleisterwerk is wel onderhoudsvriendelijk. Vlekken en verontreinigingen kunnen eenvoudig “even per wandgedeelte worden overgesaust”. Het vakmanschap van de stucadoor staat garant voor een spiegelgladde muur!

SPACHTELPOETS
Spachtelpoets is een binnen en buitenkwaliteit sierpleister op kunststof basis met een grote kleurvastheid en een groot waterdamp doorlatend vermogen. Het is tevens boen en stootvast en verkrijgbaar in meer dan duizend kleuren het is overschilderbaar met elke latex en wordt met de spaan opgebracht spachtelpoets heeft een fraaie korrelstructuur die bij elk interieur past.

GRANOL
Granol is een van de eerste sierpleisters en heeft al menig interieur verfraaid ook granol is een binnen en buiten kwaliteit sierpleister en is ook in meer dan duizend kleuren leverbaar het is overschilderbaar met elke latex.

LIJSTEN EN ORNAMENTEN
Ter decoratie van muren, plafonds en doorgangen kunt u kiezen voor lijsten en ornamenten. Deze kunnen uw ruimte een klassiek versierd karakter, maar ook een strak en minimalistische uitstraling geven. De mogelijkheden op het gebied van lijsten en ornamenten zijn eindeloos en als klant kunt u zowel voor een bestaand ontwerp als een eigen ontwerk kiezen die de stukadoor zelf trekt, boetseert of giet.

MARMERPLEISTERS
Marmerpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties. De fijne en de grove uitvoering waarbij de eerste het meeste wordt toegepast. Het is een afwerking met een gemêleerde uitstraling aangezien verschillende gekleurde fijne steentjes tot een mengsel zijn samen gebracht. Kan in principe goed worden gereinigd en is ook voor buiten geschikt. Niet echt goedkoop omdat het materiaalgebruik nogal flink is.

SPACKSPUITEN
Spackspuiten is de laatste jaren enorm populair geworden. Met name in nieuwbouwoningen en utiliteitsbouw wordt op deze manier van muur en plafond afwerking veel gebruik gemaakt. Het is een snelle en duurzame en mooie manier om een ruwe muur die behangklaar is af te werken met een mooie structuur. Aangezien spackspuiten een machinale wijze is van aanbrengen is het noodzakelijk dat er goed afgeplakt wordt van ramen, deuren en plinten. Spack is een product dat in 2 lagen wordt aangebracht. De eerste laag wordt gespoten en vlak uitgespreid (afmessen), zodat het lijkt alsof het een vlak gestukadoorde wand is (alle fouten in de muur, gaatjes en bultjes zijn dan weggepleisterd). Vervolgens wordt er een structuur aangebracht op het moment dat de eerste laag droog is. Door verschillende technieken is het mogelijk om bij de laatste laag verschillende structuren aan te brengen. Zo ontstaat het verschil tussen fijn, middel en grof. Het meest wordt er in de middelstructuur gespoten, niet te fijn en niet te grof.